T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / MERKEZ - Cebecioğlu İlkokulu

Rehberlik Servisi Faaliyetlerimiz

REHBERLİK SERVİSİ FAALİYETLERİ

May

2. Sınıf şubelerimize Akran Zorbalığı konusunda sınıf rehberlik etkinliği yapılmıştır. Akran zorbalığı hakkında bilgi verilerek, zorbalıkla baş etmede kullanılabilecek stratejiler anlatılmıştır.

Öfke balonu etkinliği ile öfkemizi kontrol ederek etrafımıza ve kendimize zarar vermeden öfkemizi doğru şekilde ifade edebileceğimiz gösterilmiştir.

Son olarak öğrencilere karton kalpler dağıtılmış, zorbaca davranışlar ve sözler ile kalbi buluşturmaları, sonra özür dileyerek kalbi tekrar eski haline getirmeye çalışmaları istenmiştir.  Kalbin eskisi gibi olamayacağına dikkat çekerek “ Söylemeden önce düşün, kırılmış bir kalbi tamir etmek zordur.” Sloganının yazdığı yaka kartları dağıtılarak etkinlik sonlandırılmıştır.

May

1. ve 2. sınıf öğencilerimize "Meslek Sahibi Olmanın Önemi" ve "Meslek Tanıtımı" sınıf rehberlik etkinliği yapılmıştır. "Olmasaydı Ne Olurdu?" etkinliği mesleklerin hayatımızdaki önemine değinilmiş, meslek eşleştirme ve bil bakalım oyunları ile öğrenilenler pekiştirilmiştir. 30/04/2024

Nis

Okulumuz 4. sınıf öğrencilerine meslek sahibi olurken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verilmiştir. Sınıflarımızda meslek tanıtımı için "Bil Bakalım" oyunu ile hem mesleklerin özellikleri hakkında bilgiler aktarılmış hemde sınıfta eğleceli bir etkinlik yapılmıştır.

Mrt

Okulumuz 4/D sınıfı öğrencilerine teknolojinin bilinçli kullanılması ve tekoloji bağımlılığından korunmaa hakkında sınıf rehberliği tek etkinliği uygulanmıştır.

Mrt

1. Ve 2. Sınıf öğrencilerimizin psikolojik sağlamlığını geliştirmeye yönelik duygu düzenleme ve duygu yönetimi etkinlikleri yapılmıştır. Duygular yüz ifadeleri ile tanıtılarak tüm duyguların normal ve gerekli olduğu mesajı verilmiş, hoşa giden ve hoşa gitmeyen duygu ayrımı yapılmıştır. Hoşa gitmeyen duyguların olumsuz davranışlara dönüşmeden nasıl kontrol edilebileceği anlatılarak çiçek-mum nefes egzersizi uygulanmıştır. Ayrıca duygularımızın sürekli değiştiği “hava durumu metaforu” ile anlatılarak “duygularımla yüzleşiyorum” ve “arkadaşlarımla ilgili duygularım” etkinlik sayfaları yapılmıştır. ‎

Şbt

1. Ve 2. Sınıf öğrencilerimize yönelik kişisel sınırlarını koruma /istismar ve mahremiyet eğitimi verilmiştir. 1. Sınıflara vücüdumuzdaki özel bölgeler, iyi dokunuş- kötü dokunuş anlatılarak kişisel sınırlarını korumaları için farkındalık kazandırılmıştır. 

2. ⁠ sınıflarda ise “tedbir ülkesi pasaport oyunu”oynatılarak, kişisel sınırlarını korumayı öğrendikleri için tedbir ülkesi pasaportu ve istismara karşı korunma yolları bilgi notları dağıtılmıştır.

Ock

Rehberlik servisimiz tarafından 11-12.01.2024 tarihlerinde Teknoloji Bağımlılığı ve Siber Zorbalık konularında veli seminerleri yapılmıştır. 

Velilere aşırı teknoloji kullanımının çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri, bağımlılığın oluşumu, yaşlara uygun teknoloji kullanım süresi, ebeveynlerin teknoloji ile çocuklar arasında nasıl bir denge oluşturması gerektiği ile ilgili bilgi verilmiştir. Ayrıca siber zorbalık ve baş etme yöntemleri anlatılarak internetteki tehlikeli içeriklere karşı alınacak önlemler açıklanmıştır.

Ock

Çocuklara Sınır Koyma Aile Eğitimimizin 5. Oturumunda “Sınır Koymada Doğru Yaklaşımlar” konusu işlendi. Eğitimde, sınır koyarken nelere dikkat edilmesi ve çocukların kişisel sınırlarını korumaları için nasıl bir tutum sergilenmesi gerektiği ile ilgili etkinlikler yapıldı. 

5 haftalık aile eğitimimize katılarak eğitimi tamamlayan 20 velimize katılım belgeleri okul müdürümüz Fazlı KAMA tarafından verildi.

Ock

Sınır Koyma Aile Eğitimi 4. Oturumunda Anne Baba Tutumları konusu işlendi. Kontrol Sende etkinliği ile aile içi olumlu ve olumsuz güç kullanımı canlandırıldı. Baskıcı, tavizkar, ilgisiz, tutarsız ve yetkin aile tutumları anlatılarak bu tutumların çocuklar üzerindeki etkileri açıklandı. Son olarak Aile tutumları eşleştirme oyunu ile öğrenilenler pekiştirildi.

Ock

2. Sınıf öğrencilerimize yönelik olarak “Bireysel Farklılıklara Saygı” etkinliği 13-15/12/2023 tarihleri arasında okulumuz rehber öğretmeni Bilge Güçyetmez tarafından gerçekleştirildi.

Ağaç çizim çalışmasıyla herkesin hayalleri ve isteklerinin farklı olduğuna, farklılıkların zenginlik olduğuna dikkat çekildi. “Dünyada herkes bizim gibi görünseydi neler olurdu?” konusunda beyin fırtınası yapıldı. Daha sonra yaprak şeklindeki bireysel farklılıklarım çalışma kağıtları dağıtılarak öğrencilerin kendi özelliklerini, sevdiği şeyleri yazması ve sıra arkadaşıyla benzerlik ve farklılıklarını tartışması sağlandı. Son olarak öğrencilerin doldurduğu yapraklar fon kartonlara yapıştırıldı, ağaç şekline getirilip panolarında ve sınıf kapılarında sergilendi. “Farklı ama aynıyız” sloganıyla farklılıklara saygı ve biz olma bilinci farkındalığı sağlandı.

Ock

Sınır Koyma Aile Eğitimi 3. Oturumumuzda İletişim ve Etkin dinleme konuları işlendi. İletişim engelleri konusunda canlandırma yapıldı. Çocukları etkin dinlemek için gerekli olan uygun beden dili, içerik ve duygu yansıtma alıştırmaları yapıldı. Ben dili ve sen dili konularında bilgi verildi. Çocukla iletişimde ona nasihat etmekten çok onu etkin dinlemenin önemine değinildi. Çocukların anne babalarının nasihatlerinden değil tavır ve davranışlarından öğrendiklerine vurgu yapılarak çocuklarımıza uygun model olmamızın önemi anlatıldı.

Ock

Okulumuz 3. sınıf öğrencilerine sağlıklı yaşamın temel değerleri hakkında bilgilendirme etkinliği okulumuz rehber öğretmeni Emrullah KAYA tarafından 02/01/2024 - 05/02/2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Yetiştirdiğimiz çocuklarımıza geleceklerinde sağlıklı bir hayat bırakmak istiyorsak onların en iyi rol modeli olan ebeveynleri olarak sağlıklı yaşamın hijyen ve temizliğimize dikkat ederek dengeli beslenmeleri gerektiği konusunda yol gösterici olmalıyız.

Cebecioğlu İlkokulu rehberlik servisi

Ara

Okulumuz rehber öğretmeni Emrullah KAYA tarafından 3. ve 4. sınıf öğrencilerimize ihmal ve cinsel istismar kosunda bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca öğrencilerimizin vücudunu tanıması için etkinlik düzenlendi.

Ara

Çocuklara Sınır Koyma Aile Eğitimimizin ilk iki oturumunu gerçekleştirdik. Okul psikolojik danışmanımız Bilge Güçyetmez tarafından verilen eğitimde ilk hafta grup tanışma etkinlikleri yapılarak sınır konusuna giriş yapıldı, ikinci hafta ise çocukların gelişim dönemine uygun sınır koyma ve duygu farkındalığı konuları işlendi. Katılım sağlayan velilerimize teşekkür ediyoruz.

Ara

Okulumuz 1. Sınıf öğrencilerine TBM (Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi) kapsamında Teknoloji Bağımlılığı eğitimi verilmiştir. Yeşilay’ın içerikleri kullanılarak Teknolojinin bilinçsiz kullanımı  ve teknoloji bağımlılığı konuları anlatılmış, teknoloji bağımlısı olmamak için günlük teknoloji kullanım süresi ve teknoloji saati dışında yapılabilecek etkinlikler paylaşılmıştır. Bağımlılıkla mücadele eğitimini tamamlayan çocuklarımıza “Yeşilay Gönüllüsü” yaka kartı dağıtılmıştır.